Skip links

Cortenstaal BBQ: Wat is cortenstaal en waarom zou je het willen voor je BBQ?

Net als bij een traditioneel kampvuur brengt de cortenstaal BBQ mensen samen. De vuurschaal geeft warmte af binnen een straal van twee meter, waardoor je buiten kunt koken en in de winter lekker buiten kunt eten.

Elke sociale bijeenkomst in de buitenlucht verandert in een warme gastvrije plek voor zowel intieme culinaire avonden met vrienden en familie als ook grote buitenfeesten. Met de eindeloze mogelijkheden is het aanbod aan culinaire creaties enorm. In dit artikel leggen we uit wat cortenstaal is en wat de voordelen zijn om een barbecue te kopen van dit materiaal.

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal (of verweringsstaal) is een legering die van nature een roestlaag vormt gedurende de eerste 9 maanden dat het wordt blootgesteld aan het weer. Interessant is dat door de samenstelling van deze speciale legering deze roestcoating een beschermlaag vormt die verder roesten voorkomt. Het staal eronder blijft onaangetast, terwijl de buitenste laag blijft beschermen en regenereren terwijl deze wordt blootgesteld aan water en zuurstof.

Fase 1

Vers vervaardigd Cortenstaal. In dit stadium bedekt het donkere olieachtige residu het Cortenstaal.

Fase 2

Het olieachtige residu begint af te breken naarmate het Cortenstaal begint te verweren.

Fase 3 & 4

De “Run-Off” -fase – Dit kan ongeveer 3-9 maanden duren, afhankelijk van het weer en de positie.

Fase 5 & 6

De laatste fasen van het verweringsproces. Er kan nog steeds wat “Run-Off” optreden als het Corten Steel patina zich ontwikkelt tot een opvallend, meer consistent uiterlijk.

Wat is “Run-Off”?

Tijdens het verweringsproces produceert het Cortenstaal koolstofafvoer of vlekken op aangrenzende materialen zoals steen of beton. Om deze mogelijke vlekvorming te verminderen, worden sommige Cortenstaal-producten geleverd met kleine voetjes of een standaard, waardoor het product wordt opgetild en direct contact met het vloermateriaal wordt voorkomen.

Na de eerste reactieve periode zal Cortenstaal uitharden en zichzelf afdichten met weinig tot geen koolstofafvoer. Het verweringsproces van Cortenstaal is een integraal onderdeel van dit product en als zodanig aanvaarden we geen enkele aansprakelijkheid voor schade aan omringende materialen als gevolg van koolstofafvoer van Cortenstaalproducten. Zorg ervoor dat je jouw product niet op een oppervlak plaatst dat kan worden beschadigd tijdens het verweringsproces.

De voordelen van een cortenstaal bbq

Zeer weinig onderhoud

Periodieke inspectie en reiniging zouden het enige onderhoud moeten zijn dat nodig is om ervoor te zorgen dat de BBQ goed blijft presteren.

Voordelen bij hoge temperaturen

Oxidatieverlies van staal bij temperaturen boven 400 graden Celsius kan worden verminderd door weerbestendig staal te gebruiken. Bij deze temperaturen vormt zich zelfs bij afwezigheid van water een patina. De precieze prestatieverbetering is afhankelijk van de verwarmingscyclus en omgevingsomstandigheden. Een typische verbetering is een toename van 50 graden Celsius ten opzichte van het equivalent verlies aan koolstofmangaanstaal.

Een maatwerk cortenstaal bbq laten maken?

Ben jij door dit artikel geïnspireerd geraakt om een barbecue van cortenstaal aan te schaffen? Kijk dan eens naar de maatwerk mogelijkheden bij Jongens van Staal! Jongens van Staal heeft een unieke configurator gebouwd waarin je jouw cortenstaal BBQ kunt samenstellen. Zit jouw configuratie er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Laat een reactie achter

Direct aan de slag met koken !

Tijdelijke 10% korting

Vul je email in en ontvang een kortingscode met 10% korting
op alle artikelen.
ONTVANG KORTINGSCODE
close-link
Subscribe
Downloaden

Gratis de 4 lekkerste BBQ recepten

Laat je email achter en je ontvangt direct de whitepaper met de 4 lekkerste BBQ recepten.
close-link