Skip links

Cortenstaal: Alles wat jij moet weten over deze staalsoort!

Wellicht heb je het wel eens voorbij zien komen op Pinterest, tuin programma’s of in tuin bladen bij het zoeken naar tuininrichting; cortenstalen tuinmeubelen zoals BBQ’s, plantenbakken, vuurkorfen en borderranden. Het is tegenwoordig een populaire metaal soort maar waarom precies? In dit artikel leg ik je alles uit over cortenstaal.

Wat is cortenstaal?

Zoals het woord al zegt is cortenstaal een staal soort, specifiek een legering. Een legering is een mengsel van verschillende soorten stalen die samen één soort staal maken. Bij cortenstaal is dit ook het geval. Cortenstaal bestaat maar liefst uit zes verschillende elementen namelijk; ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Deze combinatie zorgt ervoor dat er een weervast metaal ontstaat met als uiterlijke kenmerk de bruin-oranje roestkleur.

Het roest, is het dan van slechte kwaliteit?

Is het dan geen slechte kwaliteit als het roest? Nee, zeker niet. In tegendeel zelfs! Het roestproces zorgt ervoor dat het onderliggende staal beschermd wordt. De oxidatie van cortenstaal heeft een hoge dichtheid wat maakt dat er nauwelijks tot geen zuurstof meer bij het onderliggende staal kan komen. Het roestproces is na uiterlijk 1,5 jaar klaar waar dat met andere staalsoorten doorgaat tot dat het staal volledig weggeroest is.

De sterkte van het staal wordt ook niet aangetast door het roestproces. De sterkte van het staal is 355 N/mm2. Dat zegt je waarschijnlijk niet zo veel maar is vergelijkbaar met die van roestvrijstaal. De sterkte en de roest-beschermingslaag maken cortenstaal erg duurzaam. Alleen beschadegingen aan de roest laag kunnen ervoor zorgen dat het staal kan slijten. Wanneer de roest laag weg is kan er weer zuurstof bij waardoor er weer een klein deel van het staal oxideert.

Hoe lang duurt het roestproces?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals weersinvloeden en luchtvochtigheid. Ook de mate waarin het nat wordt en weer droogt heeft veel invloed op het proces. Wanneer dit proces zich snel en vaak herhaald zal het sneller gaan roesten dan wanneer het minder vaak nat wordt. Wanneer je een cortenstaal product buiten in de tuin zet zal deze in twee á drie weken beginnen met roesten, het product is dan na 1,5 jaar uitgeroest.

Kan ik het roestproces versnellen?

Ja dat kan zeker! Op verschillende manieren zelfs. Je kunt heel simpel het natuurlijke proces versnellen door water gemengd met zout over het product te gieten. Houd rekening met 3 grote eetlepels zout in 10 liter water. Ontvet het staal van tevoren met schoonmaakmiddel of een andere ontvetter. In plaats van zout kun je ook verdunt azijn aanbrengen. In beide gevallen zal al binnen enkele uren/dagen het staal oranje kleuren.

Als ik het kan versnellen kan ik dan ook het roestproces stoppen?

Ook dat is mogelijk! Door middel van het anti-roest goedje Rustol kun je het roestproces stoppen. Deze stopt het roesten direct en vervangt de beschermlaag op het staal die normaal ontstaat door het roesten. Vaak wordt dit gebruikt om een speels effect te creëren. Zo kun je verschillende delen van het product op verschillende momenten laten stoppen met roesten.

Geeft cortenstaal af als het verroest is?

In het begin van het roestproces kan het roestwater afgeven. Dit kan voor vlekken in kleding en andere oppervlakken zorgen. Zorg er daarom ook voor om iets onder de BBQ vuurschaal of houtopslag te leggen, zodat het roestwater niet in de veranda trekt. Wanneer het product volledig verroest is zal deze niets meer afgeven. Je kunt er dan zelfs veilig met een witte broek op gaan zitten.

Waar wordt cortenstaal voor gebruikt?

Cortenstaal kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Het metaal is populair als materiaal in tuin meubelen maar word ook regelmatig gebruikt door kunstenaars voor grote buiten kunstwerken. Ook verwerken gemeentes dit materiaal vaak in de plannen van parken. Zo zijn er uitkijktorens die afgewerkt zijn met cortenstaal en zijn er ook geluidsmuren van cortenstaal.

BBQ vuurschaal

Wij gebruiken cortenstaal voor onze BBQ vuurschalen. Het staal geeft, wanneer het geroest is, een luxe een sfeervolle sfeer aan de tuin. Het materiaal is erg stevig en sterk waardoor het gemakkelijk tegen een stootje kan. Alleen de BBQ-ring waar het vlees op wordt gebakken is van roestvrijstaal. De geleid de hitte namelijk veel beter dan cortenstaal en is daarnaast ook makkelijk schoon te maken.

Houtopslag

Ook voor onze houtopslagen gebruiken wij cortenstaal. Naast de eerdergenoemde sterkte heeft het hier vooral een visuele functie. De roestige kleur van cortenstaal steekt heel mooi af bij de (licht)bruine kleur van gehakt hout.

Overige verwerkingen van cortenstaal

Naast de eerdergenoemde toepassingen wordt cortenstaal ook gebruikt in bijvoorbeeld de roeden voor windmolens en in bijvoorbeeld scheepscontainers. Soms worden verschillende toepassingen ook gecombineerd. Zo staan in Den Helder lantaarnpalen van cortenstaal, deze zijn gemaakt door een kunstenaar. Twee bruggen in Den Helder zijn ook van cortenstaal die door dezelfde kunstenaar ontworpen zijn.

Kortom, cortenstaal is een erg mooi materiaal wat je voor veel verschillende facetten kan gebruiken. Dat het veel in tuinproducten wordt gebruikt is geen verassing meer gezien de kwaliteit, sterkte en looks. Wil jij nog meer weten over cortenstaal neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden graag je vragen en kijken altijd even mee of wellicht uw wensen kunnen realiseren. Enthousiast over cortenstaal? Bekijk dan ook eens onze cortenstalen BBQ vuurschaal of cortenstalen houtopslag, blikvangers in iedere tuin of terras!

Laat een reactie achter

Direct aan de slag met koken !

Tijdelijke 10% korting

Vul je email in en ontvang een kortingscode met 10% korting
op alle artikelen.
ONTVANG KORTINGSCODE
close-link
Subscribe
Downloaden

Gratis de 4 lekkerste BBQ recepten

Laat je email achter en je ontvangt direct de whitepaper met de 4 lekkerste BBQ recepten.
close-link