Skip links

Brandhout: de verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten brandhout. Het kan daarom lastig zijn om te bepalen welke soort brandhout het beste gebruikt kan worden om een vuur aan te maken in jouw vuurschaal. Het is daarom ook erg belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten brandhout, zodat je zelf kan bepalen welk houtsoort het beste bij jou past. In dit artikel vertellen we welke verschillende soorten brandhout er zijn en wat de kenmerken van deze verschillende soorten zijn. Met deze tips kan je zelf kiezen welk hout voor jou het beste is om mee te stoken!

Brandhout om vuur mee aan te maken

Als eerste soort brandhout bespreken we berkenhout. Dit brandhout is een zacht houtsoort en heeft een droogtijd van zo’n anderhalf jaar. Berkenhout geeft een mooi, groot vuur met felle vlammen. Een groot voordeel hiervan is dat dit houtsoort een hoog warmtegevend vermogen heeft. Een nadeel hiervan is wel dat berkenhout snel opbrandt. Deze houtsoort kan je daarom eigenlijk het beste gebruiken om het vuur aan te maken of het vuur opnieuw aan te maken in je vuurschaal.

Brandhout voor een gezellig vuurtje

Ten tweede is beukenhout ook een erg fijn soort hout en in onze ogen een echte aanrader. Het heeft een droogtijd van ongeveer twee jaar. Net zoals berkenhout heeft beukenhout een hoog warmtegevend vermogen. Daarnaast heeft beukenhout een trage verbranding en een lange brandduur. Bij dit soort brandhout is het ook erg belangrijk dat het goed droog is. Beukenhout rot namelijk snel, waardoor het haar warmtegevend vermogen verliest. Wanneer dit hout goed droog blijft, geeft beukenhout een sfeervol vuurtje en een heerlijke geur. Perfect brandhout voor een gezellig vuurtje in jouw tuin!

Geschikt brandhout om te stoken

Eikenhout is een hard houtsoort. Met eikenhout kan je een vuur maken dat langer smeult waardoor het dus langer aanblijft. Het is uitstekend brandhout. Eikenhout moet in tegenstelling tot andere houtsoorten twee jaar op een onafgedekte plaats worden bewaard, omdat de regen de tannine moet verwijderen. Daarna moet het nog een of twee jaar op een beschutte plaats worden bewaard voordat het hout bruikbaar is om een vuurtje te stoken. Dit brandhout geeft een fijne hoeveelheid warmte af. Een nadeel aan eikenhout is dat veel mensen dit in het algemeen dit niet als een gezellig vuurtje ervaren. Wel is het erg geschikt om te stoken op de barbecue.

Hout voor de beginnende stoker

Een ander soort hout dat ook veel warmte afgeeft, is elzenhout. De droogtijd van dit soort hout is ongeveer anderhalf jaar. Dit brandhout brandt goed weg en geeft hierdoor een mooi vlammenspel. Elzenhout is een fijne en zachte houtsoort. Ben je nog niet erg ervaren met een vuurtje stoken? Dit hout is erg geschikt voor de beginnende stoker.

Lange en gelijkmatige vlammen

Essenhout is ook erg geschikt om een vuurtje mee te stoken. Dit zachte houtsoort heeft een droogtijd van ongeveer anderhalf jaar. Als je een vuur maakt met essenhout krijg je lange, gelijkmatige en mooie vlammen. Dit houtsoort is traag brandend en brandt zelfs nog goed als het wat vochtiger is. Daarnaast heeft dit houtsoort een aangename geur. Het is zeker een geschikt houtsoort om een vuurtje mee te maken, maar het is wel zeldzaam brandhout.

Brandhout met weinig rook

Dit brandhout brandt erg snel en is daarom zeker geschikt om vuur mee aan te maken. Het geeft veel warmte en er komen weinig vonken van dit vuur af. Daarnaast veroorzaakt dit hout ook maar weinig rook. Wel vinden veel mensen de geur die van dit brandhout afkomt komt erg scherp, dus dit soort brandhout is niet voor iedereen een aanrader.

Veel en gelijkmatige warmte

Haagbeuk is de meest harde houtsoort, maar dit brandhout is vrij zeldzaam. Het is wel een geschikt houtsoort om vuurtje mee te maken. Het brandt traag en geeft een rustig vlammenspel af. Dit houtsoort geeft veel en op een gelijkmatige manier warmte af. Het is daarnaast een erg geschikt hout om te stoken op de barbecue.

Een mooi vlammenspel

Dit houtsoort brandt goed en zorgt ook voor mooie vlammen in je vuurschaal. Voordat dit hout geschikt is, moet het zo’n anderhalf jaar drogen. Bij dit houtsoort is het erg belangrijk dat het hout goed droog is. Wanneer dit hout niet goed droog is, geeft dit houtsoort snel behoorlijke vonken af. Als het hout goed gedroogd, is het prima om te gebruiken als brandhout. Het knettert en vonkt dan een stuk minder. Een nadeel van dit houtsoort is dat kastanjehout een laag warmtegevend vermogen heeft.

Brandhout dat echt goed droog moet zijn

Daarnaast heb je ook nog iepenhout. Iepenhout heeft een droogtijd van ongeveer twee jaar. Veel mensen zullen dit soort brandhout niet erg prettig vinden om mee te werken. Het is namelijk lastig om een vuurtje met iepenhout aan te krijgen, omdat het alleen echt goed brandt als het droog is.

Warm en traag brandend brandhout

Met dit brandhout is het erg makkelijk om een vuur aan te krijgen. Het heeft een droogtijd van ongeveer twee jaar. Als je van houtsoorten houdt die warm en traag branden, is meidoornhout zeker een aanrader. Dit houtsoort brandt namelijk traag en geeft een aangename hoeveelheid warmte af.

Snel brandend hout

De laatste soort hout die we in dit artikel benoemen is vlierhout. Vlierhout heeft een droogtijd van ongeveer twee jaar. Dit houtsoort brandt snel op maar is zeker een aanrader om een vuur mee aan te maken. Wel produceert dit houtsoort een dikke rook, waardoor mensen dit vaak niet echt prettig hout vinden om een vuur mee te maken.

Er zijn dus veel verschillende soorten brandhout waarmee je een vuur in je vuurschaal kan aanmaken. Ieder brandhout heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Het zal ook per persoon verschillen welk soort hout jij het fijnst vindt en waar je die precies voor wilt gebruiken. Wanneer je kennis hebt van de kenmerken van verschillend brandhout kan je beter een vuurtje stoken en meer plezier beleven aan je vuur. Welk houtsoort je ook kiest, het is vooral belangrijk dat het goed droog is. Vochtig hout heeft namelijk een lager warmtegevend vermogen. Jongens van Staal heeft sfeervolle cortenstalen houtopslag bakken om jouw hout goed droog te houden. Bekijk de opties voor een stijlvolle en droge houtopslag hier!

Laat een reactie achter

Direct aan de slag met koken !

Tijdelijke 10% korting

Vul je email in en ontvang een kortingscode met 10% korting
op alle artikelen.
ONTVANG KORTINGSCODE
close-link
Subscribe
Downloaden

Gratis de 4 lekkerste BBQ recepten

Laat je email achter en je ontvangt direct de whitepaper met de 4 lekkerste BBQ recepten.
close-link